Ключа да можеш да бъдеш лош родител

1 February 2022

personalBGtrauma

Ключа към това да МОЖЕШ да бъдеш лош родител е да можеш да бъдеш добър към средата от хора които те заобграждават и не са ти семейство. Колкото по-добре се отнасяш с околните, толкова повече можеш да си позволиш да си лош вътре в семейството.

Нека уточня - не казвам, че трябва да се държим като задници. Или пък че щом родителя се държи добре с околните, то той задължително се държи лошо на саме в семейството. Не казвам тези неща.

Това което казвам е, че трябва или:

  • да живееш в бункер на 200 км от града с припаси от храна и вода
  • или да си член на обществото

първото е лесно да не заподозрееш хората, чисто и просто защото са отдалечени. Второто обаче, изисква хората да могат да носят маска. Да имат две лица. Да крещят, да манипулират, да измъчват семейството по долни начини и на другата сутрин да отидат да говорят на работа с 100% приятелско отношение.

Полу-цивилизованите хора са често по-опасни от нецивилизованите, защото по-дълго им се разминава. Ниско-цивилизованите директно можеш да ги заподозреш, да ги хванеш в крачка защото лъхат на хора с лош живот, способни на нараняват другите. Но не и полу-цивилизованите.

Няма да е лошо във всяко едно училище да има хора специално назначени за това да четат между редовете какво се случва в семействата. Подчертавам "между редовете". Не просто психолог който се опитва да успокои хлапака и да му каже д/г как трябва да мисли. Не. Специално хора които умеят да гледат за това какво се случва в семействата. И важното отново е "между редовете". Родителите които знаят, че има такива хора, ако научат повърхностната рутина на въпроси, могат да се адаптират и да се покрият.

Линк към фейсбук пост.