Токсичните, манипулативни отношения се крият между казаното и изпуснатото

4 February 2022

personalBGtraumamanipulation

Токсичните, манипулативни отношения се крият между казаното и изпуснатото.

В бързината на изказването.

В бързината на изказването спрямо типичната бързина на изказване.

В интонацията.

В силата на гласа.

В силата на гласа спрямо предните разговори.

В паузите на конкретни места.

В липсата на пауза на важни места.

В отръпването на внимание на конкретни места.

В отдръпването на вниманеито за дълги периоди от време.

В същото време обливане на внимание за НЕважни неща. В тайните очаквания които манипулатора има наум към човека(1). В застрашителното задържане на очен контакт за малко по-дълго от нужното(2). В липсата на очен контакт във важни моменти.

С други думи, тоскчините и манипулативни отношения разчитат на мъничките детайли в комуникацията, които е много трудно да тръгне човек да описва. Особено ако слушащия не е имал опит с токсичните отношения от първа ръка. Когато не е имал, то ти най-вероятно звучиш или като откачалка, или ако си достатъчно интелигентен звучиш като някой "дет мн го мисли".

Представете си като излезем да тръгна да ви обяснявам горните неща, вместо каква е била темата на разговор. Доста странно и неловко, особено както мнозинството хора не са достатъчно съзнати за механиките на токсичните отношения. Най-приятното е като тръгнат обратно те да те обучават, а реално виждаш, че и бъкел не разбират от ситуацията. И не съдя. Разбирам. Не мога да си представя някой който е имал предимно добри отношения с близките си и други, да може да разбере точно за какво му говоря. Тежи, но разбирам.

1 - нека уточня, да имаш очаквания наум, само по себе си не те прави манипулатор/токсичен. Аз го правя. Всеки здравословен човек го прави. Не върви всеки път да ходим и да говорим директно "тука сега защото направих Х очаквам от тебе У". Това си е психопатщина. Лудница. Нездравословно е, не функнционират така хората. Разбирам. Тайната отново е в нюансите и отричането.

2 - за очния контакт, отново контекста е важен. Ако човека като цяло е приятен, но знаем че е интроверт, т.е. не е някой уверен сред хора, напълно нормално е да очакваме да има "грешен" очен контакт на места.

Линк към фб пост.