Не ни липсва ефикасност като общество. Липсва ни човечност

07 May 2023

personalproBGsociety

Не ни липсва ефикасност като общество. Липсва ни човечност. Липсва ни това един да мисли за другия, а не всеки да си търси собствената изгода, на него да си му е добре. За жалост считаме това за интелигентност. Ти(1) да си си добре, докато хиляди други живеят в мизерия.

Признавам, не може да си тотално глупав за да постигаш добри финансови резултати, докато хиляди други страдат и не успяват, но не е голяма философия. Спираш да мислиш за хуманни каузи, спираш да се измъчваш да мислиш в дълбочина как (не) работи обществото ни, и започваш да гледаш на живота предимно от признамата на парите и личната (краткосрочна) изгода.

Реалистичен исторически пример - годината е между 2010 и 2015, захвърляш всички каузи, всички интереси и почваш да работиш като ИТ специалист. За 10 години здрава работа, до днешна дата, лесно може да си спестил до 300-500 000лв. Връзки с други заможни хора бол. Ако наистина много ти е пукало за парите, професията спокойно позволява да си спестил и повече.

Но това значи ли, че си бил в толкова пъти по-полезен за обществото, колкото пъти ти е била по-висока заплатата от средната/минималната за страната? Въпросът е реторичен. По-скоро си бачкаторствал за интересите на някоя корпорация, било то директно или чрез дъщерни фирми, които отново работят по сходни идеи.

Технологии има от много години за засищането на всички базови човешки нужди, а последните години има толкова много, и толкова различни, че според мен, технологиите започват да имат обратен ефект - започват да правят обществото по-неефективно в постигането на целите си.

Една причина е незрялостта на обществото да управлява всичките плодове от силно развитите технологии. Друга причина е, че все още държим на илюзията за свободния, нерегулиран пазар, което създава ефекта където хиляди, високо образовани в продължение на години, софтуерни инженери мислят как да направят поредното безсмислено приложение в някой онлайн магазин, или поредната вариация на "умен хладилник", който да ти бъде свързан с интернета по всяко време, или как да направят социалната медия по-лесна за скролване, по-хазартна и куп други глезотии.

Да не говорим за куп други индустрии, където има стотици вариации на едно сокче, на някой телевизор, хладилник и куп други ненужни глезотии. Ама, "свободния" пазар е цар! Да не говорим, че сигурно няма и 1% от потребителите на всяка стока които да са реално добре образовани коя стока наистина е по-добра от всички останали. Пък дори и всички потребители да бяха образовани за разликите между всички стоки - вижте "The Paradox of Choice" в Ютуб. Авторът на видеото има и други интересни теми в ютуб.

Всичко това, докато има безброй други, в пъти по-смислени, каузи, хора страдащи всекидневно, нуждаещи се от високо образовани кадри, но където няма толкова пара, ако изобщо има някаква. И докато този процес върви, обществото отново не спира да се фокусира на развиването на технологиите, вместо на развиването на човещината. Все едно някак до сега не сме достигнали достатъчно развити технологии и повече ще оправят нещата.

Развитието на човещината няма куул фактор, гледаме го като на нещо което трябва да стане от самосебе си, а не като на процес, за чиито успех, хиляди хора са жертвали хиляди часове за минимална или често никаква печалба. В смисъл, не е като да отидеш на среща и да намекнеш, че си софтуерен инженер докато стилно си забърсваш очилцата. Друго си е това.

Може би е време да започнем да гледаме на развитието на човещината като на технология.


1 - под "ти" имам предвид "твойта си", "нашата си" групичка, "па другите да се оправят"