Токсични родители и побъркано, манипулативно, студено държание

2 February 2022

personalBGtraumamanipulation

Токсичните родители са по-склонни да пратят детето на психиатрър отколкото да признаят за собственото си п/объркано, студено и манипулативно, повърхностно мислене и държание. Държание което е причината за държанието на детето. Но разбира се, е по-лесно да п/объркваме хлапака психологически/емоционално и активно да игнорираме как това състояние го причиняваме ние самите.

Проблема е, че и те самите са се залъгали толкова много от реалността, чрез поддържането на повърхностен имидж за пред себе си, както и другите хора, чрез супер повърхностните

  • ама аз много те обичам
  • ама аз всичко за тебе правя
  • живота ми е само за тебе
  • ама то е за твое добро
  • трябва ли ти помощ"(1)

залъгали са се толкова, че те самите вярват, истински вярват, че това е реалността. Тези "трябва ли ти помощ" са най-типичните начини да си измият ръцете, докато се усеща как и пукал не се опитват да разбират механиките на случилото се.

Едно от мъчителните неща е, че докато знаеш как дълги години наред родителите са си затваряли очите за собственото си поведение, в същото време приказките са от рода на "трябва ли ти помощ" "с какво мога да помогна" и подобни. Което, поне в ранна възраст, докато не зацепиш реално какво се случва, е адски объркващо. Как толкова много искат да ти помогнат и едновременно толкова много си затварят очите за собствената си помия, за начините по които буквално те п/объркват? Как толкова искат да ти помогнат докато не виждат никакви проблеми в себе си? Докато продължават да се държат по същия начин?

И така след време започваш да съзнаваш, че колкото искат да ти помогнат, също толкова искат и да имат имиджа на добри хора/родители. Съзнаваш че имиджа им за добри родители е бил по-важен от това реално да са добри родители. Изгубили са се в собствения си имидж. Започваш да навързваш нещата. Яростта си остава, но разбираш, че не си луд. Има си причина за всичко. Не ти е "развален мозъка", а държанието е било манипулативно. Съзнаваш че държанието около теб наистина е било адски п/объркващо. Топли думи, студени отношения.

1 - въпроси много хубави, които са в основата на добрите отношения. Аз самия ги ползвам. Проблема е, че някои хора ги използват като сапун за мръсни ръце. Което им помага да забравят за нещата които (не) са правили. Ако изобщо ги помнят или смятат, че са били от някакво значение

Специален поздрав за "родителите" ми. Линк към фейсбук пост.