Фейсбук постове

10 May 2022

personalBGsociety

10.05.2022 Пост-65

fb-link

Социализма изисква да нагодим парите и работата към морала и етиката.

Капитализма изисква да нагодим морала и етиката към парите и работата.

Социализма изисква от богатите да се съобразяват с живота на бедните, където разликата в начина на живот и мислене на бедните се изравнява с тези на богатите.

Капитализма изисква бедните да се съобразяват с живота(прищевките/капризите) на богатите, където богатите постепенно се отдалечават от бедните както по начин на живот, така и на мислене и виждания.

Социализма НЕ изисква всички да можем да бъдем баскетболисти. Нито пък, че лошия баскетболист трябвало да печели колкото добрия. Социализма изисква общия работник да има толкова обществени права и свободи, колкото и успелия баскетболист.

Социализма изисква решенията на проблеми и техните последици за народа да НЕ се взимат в сенките, без глас от народа, от хора НЕизбрани от народа. От хора които НЕ изпитват преките последствия от взимането на лоши решения, а дори печелят от тях. Социализма ражда ред и дисциплина, капитазлима хаос и шизофрения.

Неписания закон на капитализма е, че ако си заможен е защото си се трудил здраво и умно. Че си бил дал повече на обществото отколкото си взел и следователно си в толкова пъти по-заможен. И обратното. Колкото си бил по-беден, толкова по-малко си дал на обществото и толкова повече си взел от обществото. Не винаги се чуват тези думи изказани толкова директно от капиталиста, но всеки видял поне малко от бизнес(busy/ness) средата, знае много добре, че този параграф описва нагласата точно и ясно.

Ситуацията последните десетилетия е капитализъм за бедните и социализъм за богатите. Загубите от решенията на капиталиста(1) се социализират от народа, а печалбите се прибират от капиталиста.

1 - под "капиталист" нямам предвид обикновения човек с малкото бизнесче, който се чуди как да оцелява, който мисли за работа ден и нощ. Говоря за рибоците които имат х100(000) влиянието и ресурсите на малкия предприемач, които реално определят пазара на малкия предприемач. Ресурсите могат да бъдат под формата на пари, но най-често са комбинация от пари, трупане на информация и познанства/връзки с определен тип хора, до които обикновения човек няма достъп.



21.4.2022 Пост-64

fb-link

За щастие вече не чакаме по 5 години за чисто нова кола от завода, а сме свободни да си купим какъвто си поискаме автомобил от гробищните автопаркове на Европа. Било то дали поискаме автомобил на 10 години, минал през пет кретена преди нас, на стотици хиляди км, или на 20-30 години, с колкото си ръжда и технически проблеми поискаме, докато обществените превози стават все по-развити и надеждни да ни закарт до всякъде и по всяко време! Свободата е в наши ръце!



18.4.2022 Пост-63

fb-link

Капитализма никога не си разрешава кризите. Само ги мести по географията. - Дейвид Харви снимkа



18.4.2022 Пост-62

fb-link

Свободен пазар дефиниция: планирана икономика, само че вместо публично от правителствата с гласност от мнозина - в сенките, от корпорациите, от малък на брой хора хипер заможни капиталисти.

Ключови характеристики на свободния пазар: плюене по открито планираните икономики.



18.04.2022 Пост-61

fb-link

Third world countries are not underdeveloped but overexploited - Michael Parenti



16.04.2022 Пост-60

fb-link

Карта на астрологията:

  • може да е това
  • може пък да не е
  • но може пък да е онова
  • може и двете заедно
  • може пък да е нещо друго


12.04.2022 Пост-59

fb-link

капитализъм за бедните, социализъм за богатите



10.04.2022 Пост-58

fb-link

Capitalism-and-philantrophy



03.04.2022 Пост-57

fb-link



01.04.2022 Пост-56

fb-link



15.03.2022 Пост-55

fb-link



14.03.2022 Пост-54

fb-link

how-capitalism-destroyed-eastern-europe



14.03.2022 Пост-53

fb-link

Proudhon-What-Is-Property



11.03.2022 Пост-52

fb-link

П.П. Разглеждам различни мнения, от различни хора, не правя заявления. Също знам, че днешно време да кажеш нещо против капитализма означава, че си ниско интелигентен, а кой иска да бъде приет за ниско интелигентен..



07.03.2022 Пост-51

fb-link

Не ни трябват повече бизнеси. Трябва ни по-добра социална устройка. Повече диалог по важни теми. Повече хора които да мислят и дискутират разрешаването на социални проблеми. След всичко това, ако се установи, че ни трябват повече бизнеси, така да бъде. Но нещо ме кара да се съмнявам, че решенията се крият в бизнесите, поне на този етап.



07.03.2022 Пост-50

fb-link

Колеги, срещате много красиво момиче. Заприказвате се, па се харесате и двамата. Нещата отиват към целувка и хоп... точно в този момент, момичето пръдне мощно и ви погледне остро в очите без да се усмихва, съзнателно задържайки сериозен очен контакт. Как бихте реагирали интуитивно, ако броени моменти преди екшъна е гледала разсеяно встрани? Директно влизате за целувката или?



04.02.2022 Пост-49

fb-link

Някои хора си продават душата за да оцелеят. Други си продават живота за да си спасят душата.



30.01.2022 Пост-48

fb-link

Най-глупавият в стаята не е човека който знае най-малко. Най-глупавият е този който знае най-много, чийто знания са най-отдалечени от реалността.



30.01.2022 Пост-47

fb-link

снимkа



29.01.2022 Пост-46

fb-link

Мъжете дето се правим на най-корави сме най-нежни/чувствителни и най-лесно раними.



29.01.2022 Пост-45

fb-link

В рискови времена, колкото повече нужда има човек за истина, толкова по-силно умението му да слуша между казаното и изппуснатото. Не какво ни държи вниманието, а какво ни обягва вниманието. Не нещата за които се говори дълги часове, а нещата за които се говори по минутка-две.



28.01.2022 Пост-44

fb-link

Типове интелигентност:

тип1: да разрешиш някой проблем добре

тип2: да знаеш какво означава да разрешиш проблема добре

тип3: да знаеш кои проблеми си заслужава да разрешиш добре

тип4: различни комбинации от горните 3

тип5: да не знаеш къде се намираш, но живота ти е приятен и няма ядове



25.01.2022 Пост-43

fb-link

Кой е по-честен? Някой който дълго време е бил заобграден от добронамерени/честни/подкрепящи хора и не е излъгал нито веднъж? Или някой който дълго време е бил заобграден от недобронамерени/нечестни/деструктивни/дезорентирани/експлоативни/манипулативни хора, и е излъгал 10 пъти(а не 10 000 пъти като заобграждащите го хора)?

Въпроса ми харесва, защото ме кара да се замисля по-дълбоко какво значи да си честен. Въпросът е от части реторичен. Т.е. че не винаги е лесно да се каже ей тоя е по-честен, защото не се знае какви са (били) условията. Разбира се, че с времето човек трябва да се стреми да се заобгражда с добронамерените/честни/подкрепящи хора, но не всеки има еднаква възможност за това.



24.01.2022 Пост-42

fb-link

Съществуват само два типа хора в целия свят:

Тип1: Прави простите неща сложни

Тип2: Държи че всичко може да бъде обяснено по прост начин на хора с повърхностно разбиране така че всички да го разберат



20.01.2022 Пост-41

fb-link

Възможно ли е добрите психолози да имат еднакъв финансов стимул за работа с бедни и богати клиенти? Със сигурност не звучи реалистично. Ако е възможно, кои са основните неща които трябва да се променят в системата? Какви са потенциалните недостатъци, ако се се разработи подобна система? Какви са подводните камъни, невидимите, на пръв поглед неочевдни проблеми с желаната система?

П.П. Няма нужда да сте най-големите професионалисти за да коментирате. Често пъти интересните мнения идват от неспециалисти, или специалисти от различни сфери.



20.01.2022 Пост-40

fb-link

Как може да се стимулират технологическите бизнеси/таланти (не само ИТ) да не си изнасят труда за чужестранни компании/гиганти? С други думи, как можем да напарвим създаването на техника, решаваща локални проблеми, по-конкурентно способна и добре платена от чуждестранните? Личните ми наблюдения(може да греша) са че мнозинството локални бизнеси работят за други по-големи чуждестранни бизнеси.

Произволни идеи са окей, няма нужда да киснете над поста дълго време



19.01.2022 Пост-39

fb-link

понякога в живота, колкото и да си прав, някои задници изискват да им го сложиш накриво за да влязат в правия път



19.01.2022 Пост-38

fb-link

Главоблъсканица: По-важно от начина ти на мислене е начина по който си стигнал до начина ти на мислене.



18.01.2022 Пост-37

fb-link

Пример за малоумно-манипулативен аргумент: имал си конфликти с гаджето/семейството преди и си бил наранен.

Превод: току-що ми даде много добра причина да се замисля над действията и мисленето си, но тъй като това ще отнеме доста болка и усилия да се променя, избирам да намеря изключително повърхностна причина, която като я кажа, най-вероятно ще се изнервиш и ще приключим темата, без да се чувствам виновен/а че не съм се замислил.



16.01.2022 Пост-36

fb-link

Безплатното в токсична среда излиза по-солено от скъпото в здравословна среда. В здравословната среда поне знаеш колко и с какво си плащаш за услугите.



16.01.2022 Пост-35

fb-link

Търся филми които портрират дълбокото отчаяние в хората. Обърканото ни, нефункционално мислене. Скритото ни и подтиснато любопитство за което не говорим. Скритите нюанси между казаното и изпуснатото. Малките паузички. Премълчаното. Въпросите които знаем, че съществуват, но които съзнателно не отделяме времето да развием. Съзнаването ни, че го правим. Когато в същото време, на външен вид, показваме колко сме уверени, колко добре разбираме нещата, колко добре се справяме, и колко ни е пълноценен живота.

Примерен филм - Американски прелести. Търся нещо истинско.

Има епидемии които не са очевидни. От които също умират хора(възможно много повече от ...). Които тайно съсипват животи и семейства. С финес. Които не са спонсорирани от Шайзер. За които дори и Моджо не говори. Които са в основата на стабилното семейство и общество, или семейство и общество пълно с хаос и непрестанни тревоги.

Не ни липсва амбиция, липсва ни смисъл. Смисъл по-дълбок от "бъди добър човек" или "бъди продуктивен". Трудно е да намериш човек който е мързелив и който в същото време намира дълбок смисъл в нещо.

снимkа



01.01.2022 Пост-34

fb-link

Не е трудно да намериш добре образовани хора. Трудно е да намериш добре образовани хора които не са индоктринирани. Не малко ще ти цитират формули от сутрин до вечер, но къде и как ще ги приложат, дали изобщо могат да ги приложат, дали изобщо са приложими, това е друг върпос.

Разбира се, има и образовани които виждат отвъд фасадата, но избират да си затворят очите, защото краткосрочната изгода е изкушаващо обнадеждаваща.



01.01.2022 Пост-33

fb-link



01.01.2022 Пост-32

fb-link

Други симптоми на Омикрон:

  1. Слаб глад между храненията
  2. Студено чувство вън през зимата, когато не носиш горна дреха
  3. Чувстваш се изморен през нощта
  4. Жаден си след дълъг период без да пиеш
  5. Стомашни киселини след консумиране на яко чили
  6. Усещане на трудност да гледаш диреткно в слънцето без очила
  7. Потиш се докато тренираш
  8. Замаяно ти е докато висиш с надолу главата
  9. Не можеш да виждаш в тъмното
  10. Усещане на мокрота когато кожата ти има допир с вода


30.12.2021 Пост-31

fb-link

Произволен факт: Обществото е в пъти по-жестоко и отвратено от мъжете които не се справят добре в живота, отколкото към жените.



30.12.2021 Пост-30

fb-link



26.12.2021 Пост-29

fb-link

Добро утро. Жена която не се стреми да е тираджийка, пилот на самолет, културистка, ufc боец, или CEO, не е истинска жена.



25.12.2021 Пост-28

fb-link

Как да бъдеш интересен:

Стъпка 1: Научи нещо ново

Стъпка 2: Говори все едно знаеш за нещото от охоо колко време

Стъпка 3: Питай хората не е ли очевидно

Стъпка 4: Потупай се по рамото



21.12.2021 Пост-27

fb-link

Добро утро. Когато някой ти се изрепчи агресивно, представи си го като един объркан и уплашен от живота тинейджър, който се нуждае само от един шамар.



19.12.2021 Пост-26

fb-link

Нямам проблем ако имаме различно мнение, усетя ли, че си разгледал ситуацията наистина в дълбочина. Не ме интересува ако сме на едно мнение, усетя ли, че мнението ти е повърхностно.



19.12.2021 Пост-25

fb-link

Няма значение колко ви съвпадат думите, ако сте на различна честота. Няма значение колко ви се различават думите, ако се на една честота.



02.12.2021 Пост-24

fb-link

Количеството мъдрост което имаш е равно на количеството болка и страдание през които преминаваш без да се държиш като жертва. Чети колкото искаш. Мисли колкото искаш. Няма лошо. Нужно е. Така опознаваш другите и тяхното мислене. Така се придобиват уменията да си функционален член на обществото, но не и мъдрост.



26.12.2021 Пост-23

fb-link

Прошка не се дава. Прошка не се търси. Прошка се изкупува.



26.11.2021 Пост-22

fb-link

Не гледайте кой мисли като вас. Помнете кой мислеше като вас когато не беше далавера. Когато беше страшно и рисковано да мисли като вас. Когато не беше модерно. Когато щеше да изглежда глупаво, ако мисли като вас.



01.11.2021 Пост-21

fb-link



18.10.2021 Пост-20

fb-link

Група от десет човека ограбват банка и се измъкват като убиват охраната и част от персонала на банката. След известно време разследване биват хванати. Нека за момент се абстрахираме от факта, че банките/правителствата са откраднали в пъти повече пари от хората, отколкото хората от тях, и че може би си заслужават грабежите(не убийствата). И нека да си зададем следния въпрос - какво е нужно да научим за извършителите за да решим, че е редно да ги оневиним?

Научаваме че групата на извършителите се състои от двама лидера и осем последователя. Четирима не са знаели, че това което правят е престъпление, а другите четири просто са следвали правилата на лидера, защото вече са инвестирали години от времето, вниманието и парите си в този човек. Та... как е редно да процедираме?



17.10.2021 Пост-19

fb-link

Живяли сте безотговорно в продължение на дълги години? Отнасяли сте се с хората с презрение и лъжи? Не се притеснявайте! Имаме решение за вас! Само сега, в Кауфланд, вие можете да забравите за всичките си несериозни постъпки към хората през годините!!! Вече няма нужда да се въртите нощем в леглото чудейки се как да се поправите ????

Не сте болни? Грижили сте се за здравето си в продължение на години чрез лишения? Нищо! Бъдете отговорни. Сега имате възможността!

Сложете си васкина за която никой не е отговорен! Бъдете смели!

Това че вие поемата отговорността за нас не трябва да ви притеснява. Считайте това за добавена стойност, която само ви прави по-отоговорни!



13.10.2021 Пост-18

fb-link

За да лъжеш майсториски не е нужно да казваш нещо невярно. Дори е желателно. Напълно достатъчно е да казваш половин истина. Спомени по избор. Тук-там да "забравяш" някой "неважен" детайл. Достатъчно е да премълчиш нещо което си казал или направил. Достатъчно е да извадиш от контекст твоите думи или на другия. Да изкривиш думите на другия.



12.10.2021 Пост-17

fb-link

Най-подсъдимите ни "съдят".

Най-наглите твърдят, че сме "нагли".

Най-големите убийците ни "спасяват".

Най-неинформираните ни "информират".

Най-безотговорните ни държат "отговорни".

Най-изперкалите твърдят, че сме "изперкали".

Най-големите крадци ни обвиняват, че "крадливи".

Най-лъжливите ни обвиняват в лъжи, "конспирации".

Най-големите егоисти твърдят, че "мислили само за себе си".

Най-намръщените, заядливи, пасивно агресивни, и неуважителни ни обвиняват, че сме "агресивни" и "неуважителни". В същото време ни навлизат в личното пространство, казват ни как да мислим, къде не може да ходим, къде може, дали може да напазаруваме, кога, къде и какво ли още не.



06.10.2021 Пост-16

fb-link

Приятели/познати които (ми) налагахте пропагандата от самото начало, някои така страстно, а други пасивно агресивно.. знам че някои от вас тихомълком си сменихте мнението все едно нищо не е станало. Все едно винаги сте били на страната на съпротивата. Все едно не сте наговорили всичките пумии в продължение на месеци, а някои и години.

Моят въпрос е, не мислите ли, че това е доста Лисиче поведение? Лукаво? Подличко? Недостойно за уважение? Недостойно за доверие? Или може би пак аз съм лошия, че смея да го казвам това? Егото ми пак, може би? Нима повода е малък за вашата чест и признание?

Мисля че надушхите, че ако си признаете, може би ще има доста да изкупувате, да плащате, и да се върнете доста назад. Веднъж да бъдете отговорни и вие. Не както псевдо-отговорността която от вече 2 години ни се налага на "конспираторите".

Сигурен съм, че ще има хора които, дори и да не го кажат под коментарите, ще си помислят "този как смее така да говори? Наглец!", без да си дадат сметка, че може би енергията им трябва да бъде насочена в обратната посока. Според мен, правилното отношение в случая е не само да се извини човек. Дори няма нужда от извинения. В случая да хвърлиш едно "извинявай" и да си продължиш е безсмислено и разбира се лесно. Трябва активно да се покая човек за невежесвото си и да пита как може да се поправи. А от тук напред да живее със знанието за това как лесно може да греши за неща толкова големи, очеивдни за много, и сериозни. И да не бълва толкова невежо-уверени приказки следващия път като се почувства много уверен, че е в "правия" път.



04.10.2021 Пост-15

fb-link

Слагат те на детектор на лъжата. Идват въпроси които знаеш много добре, че ако се засече "лъжа" могат да ти скапат живота.

Ти казваш истината на всеки един въпрос, но на важните въпроси физиологията ти бръмчи на високи обороти, дори и да казваш истината, защото знаеш, че това е критичен въпрос.

Въпросът ми е как може да се докаже, че "спайка"(подскока на графиката) е просто физиологична реакция на натоварващ въпрос, а не лъжа?



02.10.2021 Пост-14

fb-link

Съд и затвор за всички активно участвали в измамата. Това е истинката отговорност. Държахте ни "отговорни" нас, по много неуважителни начини, меко казано.

Че се съпротивляваме на маски, ваксини, затваряния, отваряния, лъжи, изчезнаха другите болести, изчезнаха всички престъпления.

Единствено ви моля за малко достойнство. Поне малко. Никога не е късно за малко достойнство и промяна. Моля ви да не се криете и да лъжете когато лъсне на всички цялата измама.

  • Нарушаването на правата и свободите на хората Е престъпление.
  • Съсипването на здравето на хората Е престъпление.
  • Цензурата на алтернативни на пропагандата мнения Е престъпление.
  • Липсата на лична отговорност когато 10 човека ти подксажат за измамата и пак да не се образоваш по темата Е престъпление.
  • Пропагандата е все още престъпление, дори и да не искаш да я видиш.


30.09.2021 Пост-13

fb-link

Някой който разбира от науките би ли ми препоръчал научни изследвания които обясняват защо учените/доктори които се противопоставят на интересите на тези които им плащат биват брутално цензурирани, заплашвани и уволнявани, а тези които казват точно каквото се хареса на тия отгоре биват спонсорирани с милиони, както и повече от свободно медийно влияние? Сигурен съм, че има добро научно обяснение за този феномен.



28.09.2021 Пост-12

fb-link

Днес за пореден път ме държаха "отговорен" защото нямам парцал на лицето. Искам само да кажа, че ще си посветя голяма част от енергията и вниманието, за всички които са ни държали "отговорни", да ги държим и ние. Искрено ще се постарая. Законно да ги държим отговорни 🙂 От сърце го пиша това. Със страст.

Влизам в магазина, и от самото начало се постараха да стана център на вниманието. На всички хора които бяха в близкия радиус. Гледали сте филми, знаете какво е отношението когато един престъпник влезе в магазин. Едно към едно. Едно към едно. Нямаше човек с по-уважително отношение от моето, но нямаше и човек без маска. Гледаха като уплашени овце на забавление, никой, нито един не се вдигна през цялото време да каже нещо в моя защита. Зяпат.

След като се постараха вниманието на всички да е върху мен, започнаха с по-сериозните заплахи и не спряха през цялото време което бях там (3-4 мин). Говореха ми като на брутален престъпник. Настроението, енергията, отношението беше все едно съм убил и изнасилил малко дете. Така ми говореха, защото нямах маска. Крещяха ми. Един ми прави забележка, после идва друг, после трети. Напрягащо е меко казано.

Магазин Метро Варна.

Момичето на входа което ми направи забалежка, но все пак ме пусна да напазарувам - благодаря. Разбирам че всеки един който се противопостави на мерките поема риск. Разбирам. Искаше ми се дан е е така, но е така. За сухия бастун който ме държа "отговорен", който беше на една ръчка живот и имаше наглостта да ми се обеснява като на сильо и пульо, да ми влиза в личното пространство и да ми дърпа количката - ще се постарая и аз да те държа отговорен имам ли възможността. Ще е законно, споко.



20.09.2021 Пост-11

fb-link



23.09.2021 Пост-10

fb-link

Искрено се радвам, че съществуват добри хора! снимkа



25.09.2021 Пост-9

fb-link

Някои хора просто не оценяват изкуството. Няма оправия. Вечно недоволни, кусури и в най-красивото намират. За това сме на това дередже. Аз обаче не се срамувам да се боря за красивото.

снимkа



17.09.2021 Пост-8

fb-link

Истината е че ако конспиративните теории бяха толкова тъпи и простовати нямаше да бъдат цензурирани. Щяха да бъдат свободно разпространявани, защото ще е очевидно и на "глупавия", че са банални. Камо ли ако считаме средностатистическия човек за достатъчно интелигентен, тогава хептен да кажеш "ама ние ги предпазваме" някак не върви. Но уви. "Ние ще мислим за вас и ще ви даваме съвети без да сте ни питали. Моля не разчитайте на годините си житейски опит".

Не съм против цензурата като цяло. Разбирам, има нюанси. Но говори ли се мирно, т.е. без физически или материални заплахи над живота на други хора, тогава трябва да можем да се изразяваме свободно. Цензура на речта е цензура на мисълта на общността.

Стигането до правилните заключения не се достига като се игнорират алтернативните/"грешни" заключения.

Цензурата на мирни, ненасилствени изказвания само доказва, че има какво да се крие.



16.09.2021 Пост-7

fb-link

Ново научно изследване на Шайзер доказа че Васил Левски е спазвал мерките докато се е борил за свободите ни. Без да забравя да си носи маската той е бил достатъчно отговорен и смел да се ваксинира над 10 пъти за разлика от нас безотговорните тука

снимkа



11.09.2021 Пост-6

fb-link

Мисля да се кастрирам. Сега като се замисля учените имат право. Отживелица е да имаш топки. Модерно е да нямаш. За какво са му топки на един мъж след като е научно доказано, че без топки се живее с 60% повече?

снимkа



24.03.2021 Пост-5

fb-link

The Narcissist's Prayer

source



17.03.2021 Пост-4

fb-link



25.01.2021 Пост-3

fb-link



25.01.2021 Пост-2

fb-link



24.01.2021 Пост-1

fb-link

Your help is useful to others as much as they decide. Not as much as you wish it were. Others could be blind. Or they could see it, but be unable to afford to fully acknowledge it. Or vice-versa, you could be blind... Either way, it's them who do the choosing.

A common mistake we all make is trying to show others how helpful we are to them. Sometimes in very subtle and implicit ways, other times very explicitly. Just do the helping. It's enough.